Friday, January 16, 2015

Pavao kao progonitelj i vjernik




Savle, zašto me progoniš?
Pripadnik izabranoga Božjeg naroda Izraela, koji je odgojen i kao poganski građanin svijeta, Savao iz Tarza bijaše uza sve i veliki vjernik.
Malen židovski narod misli i vjeruje da će Mesija doći samo k njemu te da će on tada biti slobodan od robovanja poganima koji zavladaše čitavim svijetom i bijaše superirorni u svemu. Nikome ne pada na pamet ono što samo proroci naslućuju, a to je da će se svaki zarobljeni narod izvući iz robovanja grijehu i da će židovski Kralj biti Bog svih ljudi, a ne samo povlaštenih.
Prednost takvih okolnosti u kojima jedan malen narod vjeruje u Jednoga Boga jest jako usredotočen vjerski život na smisao života i djelovanja. Dok svi u okolini padaju u ponore krivovjerja, odnosno štovanja grijeha i lažnih bogova i idola, malen, ali vjeran Izrael ne stigne toliko niti griješiti jer mu Bog ne daje niti izobilja, niti mu dozvoljava grijeh nego ga kažnjava zarobljeništvom kod tuđih naroda. Svaki pojedini pripadnik Izraela gotovo slijepo vjeruje i živi samo od vjere i bogoštovlja, ali je zato obdaren velikom i prosvijetljenom mudrošću. Narod je izabrani morao poslužiti kao navjestitelj svim drugim narodima jer nitko drugi nije tada imao jednobožaču religiju. Vjerovati u Jednoga Boga bilo je jednostvno teško i dosadno jer Ga nitko nije poznavao do Izraelaca.
Savao je imao takvu židovsku slijepu vjeru iako je kršćane progonio i nije prepoznao nauka Isusa Krista, kojega nikada nije osobno susreo dok mu se Gospodin ne objavi pitanjem o tome prgonu pa Ga Savao prepoznade i bijaše prosvijetljen te se obrati na kršćanstvo.
Tipičan i najveći primjer naviještanja Radosne vijesti Pavlova su putovanja po poganskom svijetu. Kroz obraćenoga Svetoga Pavla širi se mudrost naroda Izraela i nadopunja što nedostaje poganima, znanje i poznavanje Jednoga Boga Isusa Krista, Boga Oca i Duha Svetoga. Pavao s Arapskoga poluotoka dospijeva u Malu Aziju i dalje u Europu, sve do Ilirika.
Isus potiče iz jednog malenog naroda. Jedan jedini mali narod imao je preduvjete za iščekivanje i doček Sina Božjega koji i sam govori kako će ljudi Njegovi činiti i veća djela od onih čuda koja On učini na zemlji. Jedan jedini malen i potlačen narod imao je privilegiju da iz njega nikne Spasitelj svijeta. Jedan jedini čovjek koji je drastično promijenio geografsku kartu kršćanstva na zemlji bio je upravo Sveti Pavao iz Tarza koji, naravno, proganjaše u početku kršćane, ali bijaše vjernik velika srca jer Ga sam Isus odabere i predodredi za krčenje novih putova i probijanje zida neznanja, grijeha i nepoznavanja Pravoga Boga.
Druga poslanica Timoteju, glava 4, redak 7-8
Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao.
Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti kojim će mi u onaj Dan uzvratiti Gospodin, pravedan sudac; ne samo meni, nego i svima koji s ljubavlju čekaju njegov pojavak.  16.01.2015. 11:32


No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts