Tuesday, October 15, 2019

Savršeni zakon



Gospodine Isuse, Bože, znam da nisi bio svojim utjelovljenjem ovdje samo zato da bi se veselio s ljudima, da bi nas liječio i zabavljao prispodobama nego da bi nas otkupio i da bi nam pomogao u svemu onome što sami moramo proći jer sami griješimo i samostalno ispaštamo za to posljedice, kaznu i smrt.




Ti si došao ustanoviti sakramente ljudskoga spasenja, došao si nam pomoći da ne griješimo, da ne patimo u bolesti, da ne bolujemo, da učimo i podučavamo te da se po Tvojim sakramentima ljubavi spašavamo, ne od posljedica grijeha nego od drugih i većih grijeha, od neznanja i od muka paklenih.
Spasio si nas i naše živote, ali mi sami kroz svoje grijehe, kroz svoju smrt i kroz svoje spasenje moramo proći i to u Tebi, Kriste, i u Tvojoj pomoći.


Život je sasvim drugačiji s Tobom i u Tebi pa kako onda i bolest, i patnja, i smrt ne bi bili sasvim drugačiji s Tobom nego bez Tebe, Isuse.


Ne može čovjek znati i poznavati ono čemu se nada, a nada se spasenju u Tebi, Bože i Spasitelju. Nada se da će mu smrt lakše pasti ako što više ljubi jer zna da, kad ljubi više, griješi protiv Tebe, Živote, manje.
I čovjek zna da bolje ljubiti znači kvalitetnije živjeti; zna po Tvojim uslišanjima da je bliže uskrsnuću u Tebi, uskrsnuću od smrti i muka paklenih u raj gdje smrt više ne postoji, niti grijeh.


Čovjek poznaje Tvoje riječi, i zna po Tvojim zapovijedima i sakramentima Katoličke Crkve da spas upravo tim putevima dolazi. Čovjek zna da se može pouzdati u ono što se čini, uči i govori u ime Oca, i Sina, i Duha Svetoga. Čovjek se sjeti koliko ga može ganuti kajanje i pokrenuti u njemu bolji život, a sjeća se i Tvojih nagrada, izobilja duhovnih darova jer život je s Tobom tako potpun, kvalitetan, lijep neopisivo i tako beskrajan i optimističan, a bez nekih pretjerivanja i bez ikakvih skandaloznih otkrića jer s Tobom je sve spontano, jednostavno i logično; Ti si mir i radost, pravednost, stvaranje i savršeni red.


Ako ostanete u meni i riječi moje ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. Ovime se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici (Iv 15,7-8).”
15.10.2019. 18:13





Psalam 19, 8-11


Savršen je zakon Gospodnji – dušu krijepi;
pouzdano je svjedočanstvo Gospodnje – neuka uči;
prava je naredba Gospodnja – srce sladi;
čista je zapovijed Gospodnja – oči prosvjetljuje;
neokaljan strah Gospodnji - ostaje svagda;
istiniti sudovi Gospodnji – svi jednako pravedni,
dragocjeniji od zlata, od mnogo zlata čistoga,
slađi od meda, meda samotoka.



No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts