Sunday, June 19, 2022

Dehidracija visokog stupnja


 



Znam da si katolik. Znam da si vjeran, da se klanjaš Bogu, da si požrtvovan, da se trudiš biti dobar i sve bolji.

No, ono što ti ne znaš jesu dvije činjenice kojima, ako ih i poznaješ, ne pridaješ odgovarajući značaj, značaj za čitav tvoj život i trud.



Kao prvo, ne znaš da ti je sakramentalni život jedina opcija za dalje.

Ne znaš da se sakramentalni život ne mjeri. Ne mjeri se moralnom i političkom podobnošću, a ne mjeri se niti tvojim vlastitim mjerilima. Ne znaš da ljudi koji pohađaju sakramentalni život nisu ni bolji, ni gori od tebe. A također ni svećenici. I ne moraju biti ništa posebno, ne moraju biti ono što ti misliš da bi morali biti. Bitno je vrlo jednostavno: živi sakramentalno, a sve drugo zanemari.



Kao drugo, ne znaš da je to sve puno lakše izvesti nego što se čini. Sakramentalno živjeti je najlakši poduhvat koji postoji, to ti je lakše i jednostavnije nego vodu piti.



Sakramentalni život ruši sve tvoje terete, ruši ti zablude i predrasude, spaja te s onim što ganjaš čitava života, oko čega se toliko trudiš. Znam da si sposoban oprostiti i da praštaš ljudima; znam da ne psuješ, da ne vrijeđaš namjerno ljude; znam da se nikada ne osvetiš nikome ni za što, da nisi zloban; da se trudiš misliti pozitivno, živjeti na neki bolji način; znam da možeš puno toga pretrpjeti; da te Bog čuje i da ti Boga često vidiš i čuješ. Ali potreban ti je samo još taj jedan jednostavan korak: sakramentalni život, izobilje onoga za što si sposoban prekopati oranice, pretrčati kilometre, odraditi tuđe poslove, a sve samo za jedan mali trag nade, za jedan gram vjere i ljubavi koji, ako ih i nakon velikoga truda nađeš, isparavaju brzo i zauvijek kao da ih nikada nije niti bilo.

Bog ti to sve daje u izobilju i trajno u sakramentalnom životu. Kršten si, pohađao si sakrament Potvrde i Euharistije, a izvršiš i sakrament Pomirenja.

Najveća prepreka da bolje vidiš značaj i razloge zbog kojih bi učinio taj jedan jednostavan korak prema izobilju, prema sreći, prema Bogu jesi ti sam i tvoje predrasude, tvoje navike da pratiš sve moguće medije, da se prepireš s onima koji su veoma slični tebi jer su i oni dehidrirali bez vode vječnoga života.



Moraš shvatiti: Bog nije ono što ti vjeruješ. Bog nije Onaj za kojega Ga smatraš, za kojega držiš da bi se morao drugačije ponašati, po tvome. Bog nije čovjek, mada jest. Drugim riječima, Isus Krist je pravi Bog koji nije čovjek nego Bog, ali Isus je i pravi Čovjek koji je od svih nas drugačiji po tome što je sav svet, tri puta svet, to jest, nema zabluda, ni predrasuda, nema grijeha.

Gospa, Blažena Djevica Marija je stvorenje, ljudsko biće koje je Bog učinio bezgrešnim, koji je oprao Mariju od ljage grijeha.

Svećenik je sav u službi Boga, on daje Bogu sebe, svoj život, svoje ruke, svoje riječi i svoj glas, a naravno, i svoje srce i dušu. Svećenik je još uvijek čovjek kao i ti, on samo vrši službu za Boga na zemlji i u toj službi je jedino važno da ima ispravnu namjeru da vrši svoj dio sakramenta i da izgovara službenu formulu preko koje Bog, kojega ti poznaješ, kojega blaguješ, kojemu se ispovijedaš, oprašta sve tvoje grijehe i daje ti sebe. Ne ispovijedaš se svećeniku nego Bogu. Ne služiš svećeniku kada blaguješ pričest nego jedeš Boga. I ne gledaj druge kao što ni oni ne moraju gledati tebe. Tvoj život ne ovisi o javnome mnijenju već visi o Bogu, a to je sakramentalni život, to je ta voda koja ti nedostaje, koje si žedan i koju ne možeš pronaći nigdje drugdje. 19.06.2022. 04:23



A tko bude pio vode koju ću mu ja dati,
ne, neće ožednjeti nikada:
voda koju ću mu ja dati
postat će u njemu izvorom vode
koja struji u život vječni.” Iv 4,14



No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts