Wednesday, March 13, 2019

Uskrsnuće prije smrti


"Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. (Gal 2,20a)."

Povjerovati Tebi, Kriste, kao svome jedinome Bogu i Gospodinu, svakoga dana, svake noći, u svakom trenu i bilo gdje, uzeti Te ozbiljno, prihvatiti savjet Tvoj i Tvoje riječi vršiti, znači zadobiti kraljevstvo nebesko, ući u to kraljevstvo vječnoga života.
Ljudi često ustuknu kada je riječ o Tvome uskrsnuću. Često misle da je možda to istina, da će i oni jednom uskrsnuti, ali ne vide kakva korist im od toga da u to silno vjeruju.
Vjerovati da si, Isuse, uskrsnuo, ne znači misliti da sam besmrtna, ne znači misliti kako ću o tome razmišljati kada i ako zaista uskrsnem, ne znači vjerovati da ću se već snaći ako jednom zaista uskrsnem, ali za sada, misliti, ne moram previše razmišljati o toj dobroj vijesti jer tu vijest o Tvome uskrsnuću ne mogu za života provjeriti.

U tome je velika zabluda.
Uskrnuće se događa u ovom vremenitom životu i prije same smrti, to jest, Ti, Isuse uskrsli, si taj koji se nastanjuje u čovjeku vjerniku koji Te prihvaća i prima. 
Vjerovati da si uskrsnuo znači ući u vječni život, primiti Tebe u svoj um, u svoju dušu, u svoje srce.

"Odgovori mu Isus: »Ako me tko ljubi,
čuvat će moju riječ
pa će i Otac moj ljubiti njega
i k njemu ćemo doći
i kod njega se nastaniti. (Iv 14,23)."

Kraljevstvo nebesko nađe se u srcu vjernika, u jedinstvu Tebe i čovjeka, u jedinstvu Duha Svetoga. U tome je značaj Radosne vijesti. Tko čuje da si uskrsnuo nakon tri dana kada su te mrtva i izmučena položili u grob, taj započinje svoje veliko obraćenje iz mlakosti u živo vjerovanje.

Vjerovati u Tvoje uskrsnuće znači vidjeti svijet Tvojim božanskim očima i učiti ga razumijevati Tvojim inače nedokučivim namislima i mislima Tvoga božanskoga srca. Da bi čovjek mogao to doživjeti, potrebno mu je istinski povjerovati u Tebe, vršiti Tvoju riječ u zgodno i nezgodno vrijeme, uvijek i posvuda. Što čovjek Tebi, Kriste, više vjeruje, to bolji je ovaj život njegov na zemlji i u vremenitosti. Tada nema propuštenih prilika, besmislenoga praznoga hoda, tada postoji sve bolja i bolja kvaliteta života.

Vjera u uskrsnuće definitivno mijenja čovjeka i njegov život, i njegovu okolinu, i uvjete i okolnosti u kojima živi i djeluje.

Vjera u uskrsnuće čini od čovjeka novo stvorenje, ražaruje srce vjernika te ga uči ljubiti i doživjeti ljubav, uči ga primati svako dobro i prihvaćati s povjerenjem sve što nailazi.

U takvoj vjeri čovjek se krštava od vode i Duha Svetoga, rađa se iznova i blaguje Tvoje Tijelo od kojega živi. U toj vjeri čovjek se može u sakramentu Pomirenja osloboditi svake brige o svojim propustima, svakoga pogrešnoga i neurednog razmišljanja; može promijeniti svoj govor i prestati upotrebljavati ružne riječi te naučiti blagoslivljati; u toj vjeri čovjek svoja djela može posvetiti da mu sva djela budu uspješna u volji Boga.

To je vječni život u vremenitom životu.
To je život u Duhu Svetomu koji se zauzima za vjernika i oprema ga svim potrebnim sredstvima, daje vjerniku molitelju mudrost i zdrav razum, pomaže mu da razumije ono što uči i obdaruje ga mnoštvom duhovnih darova i kreposti kao što su skromnost i umjerenost, nada, ljubav i sve kvalitetnija vjera, odnosno vjerski život u istini i pravednosti, u duhovnoj slobodi i razboritoj odgovornosti; daje mu snagu da izdrži sve. ‎13. ‎ožujka ‎2019. 06:50:47

"Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. A što sada živim u tijelu, u vjeri živim u Sina Božjega koji me ljubio i predao samoga sebe za mene. (Gal 2,20)."



No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts