Thursday, August 11, 2022

Vrijeme je Posljednjeg suda


 

Borite se da uđete na uska vrata jer mnogi će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći.” Lk 13,24



Sveti su ljudi, živi i pokojni, ljubitelji i blagoslivljatelji svojih mrzitelja i svoji progonitelja.

Majka i Kraljica sviju takvih svetih ljudi, Blažena Djevica Marija, jedno je tijelo sa svima njima. To je Katolička Crkva. To je sakramentalni život svih svetih u Mariji, u Katoličkoj Crkvi. To je Katolička Crkva u Mariji. To je Marija u Katoličkoj Crkvi.

Tu je Duh Božji, Duh Slave. Tu je slava mučenika poradi Krista, tu je slava siromaha, slava običnih kršćana koji uvijek bijahu svjesni svoje malenosti i grešnosti, svojega nesavršenstva.

A Slava je ono što se po kvaliteti čuje nadaleko, do nebesa. Nije slava zemaljska koja putuje od usta do usta kao pokvareni telefon ili koja se oglašava jednom u medijima i poslije nikad više. To je Slava u vječnome, nebeskome području, u vječnome životu. Ta slava se skuplja u duši, ne skuplja se u riznicama i bankama ovoga svijeta. Ta slava se čuva u Kristovom Križu, a ne čuva se pod jastucima, u ladicama ovoga svijeta gdje se odlažu dragocjeni dokumenti. To je slava koja se nosi u srcu, a ne slava koja se postavlja na police da je svatko može vidjeti.

To je slava koja ima unutarnje vječno svjetlo, a ne slava koja bliješti svima i svakome u oči.

To je slava dobrih, svetih djela koju dobivaju dobri, sveti ljudi. Jako dobra djela, jako dobri ljudi.

Je li dobro djelo načiniti bilo kakav filmski spektakl, pun gluposti i ispunjen ratovima?

Ili je dobro djelo načiniti dokumentarni film o dobrim ljudima koji čine dobra djela?

Je li dobro djelo pisati o nesretnicima koji gladuju i puno trpe ili je dobro djelo poduzeti sve što je moguće, s puno nade protiv svake nade, da se birokratima stane na kraj, onima koji bacaju hranu, zlato i piće dok odlučuju o osvajačkim pohodima?

Je li dobro djelo stvarati i sklepavati nekakvu ekonomiju koja živi od potrošača ili je dobro djelo pustiti ljude, obitelji i narode da normalno žive, ne sa svoji deset Eura na dan već da svojim sposobnostima ostvaruju stotine Eura koji im se neće oduzeti?

Je li dobro djelo osnivati ogromne države i unije država koje donose mnoge suvišne troškove ili je dobro djelo čuvati svoju malu državu upravo sa svojim vrijednim i slobodnim ljudima, obiteljima i narodima koji privređuju dovoljno za pristojan opstanak?

Je li dobro djelo davati milostinju od jedan posto svoga profita ili je dobro djelo dati barem polovicu svoga slobodno stečenoga imanja ( jer u svakom dobrom djelu čovjek nikada nije sam nego uvijek ima dobre prijatelje i dobre suradnike)?

Je li dobro djelo praviti se mudrim i pametnjakovićem koji je zaslužio uspeti se na vladajući položaj i sebično živjeti u blagostanju ili je dobro djelo pustiti onoga tko se u dobrim djelima i mudrim postupcima dokazao?

Je li dobro djelo laskati nekoj budali da je mudar i da mora postati slavan upravitelj ili je dobro djelo birati pouzdanu osobu koja je dokazala mudrost pravilnim upravljanjem?



Na nebesima su slavne one duše koje se ne stide zbog silnih pogrda koje ih prate jer se pred Bogom ne mogu i ne moraju stidjeti, već znaju da su, kao i Krist, dionici svete božanske naravi.

Zar nisu Krista pogrdili?

Zar Ga nisu progonili?

Zar Ga nisu razapeli?

12Ljubljeni! Ne čudite se požaru što bukti među vama da vas iskuša, kao da vam se događa štogod neobično!

13Naprotiv, radujte se kao zajedničari Kristovih patnja da i o Objavljenju njegove slave mognete radosno klicati.

14Pogrđuju li vas zbog imena Kristova, blago vama, jer Duh Slave, Duh Božji u vama počiva.

15Tek neka nitko od vas ne trpi kao ubojica, ili kradljivac, ili zločinac, ili makar i kao nametljivac;

16ako li kao kršćanin, neka se ne stidi, nego slavi Boga zbog tog imena.

17Ta vrijeme je da započne Sud — od doma Božjega. No ako već od vas započinje, kakav je onda svršetak onih što nisu poslušni Božjem evanđelju? 

18I ako se pravednik jedva spašava,
opak i grešnik gdje da se pojavi? 

19Stoga oni koji po volji Božjoj trpe, neka dobrim djelima povjere duše svoje vjernom Stvoritelju.” 1 Pt 4, 12-19



Vrijeme je Posljednjeg suda koji je započeo s Kristom na križu. Kršćani znaju da su na Posljednjem sudu, da taj Sud kao prvo postoji zbog svih svetih i dobrih ljudi, onih koji u svojoj poniznosti mole Boga za sve druge ljude, onih koji zagovaraju svoje progonitelje, one koji ništa o tom Sudu ne znaju. 11.08.2022. 23:11



Borite se da uđete na uska vrata jer mnogi će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći.” Lk 13,24



No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts