Friday, August 19, 2022

Ljubav Oca i Sina

 






5 A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe
onom slavom koju imadoh kod tebe
prije negoli je svijeta bilo.”



Da, Gospodine, Tvoja Muka koja je bila samo Tvoje predavanje svijetu, na nemilost Tvojih mučitelja, izvanredan je dokaz Tvoje ljubavi prema vjernicima, općeniti je i univerzalni dokaz za ljubav, i ne samo za to da je ljubav moguća i da postoji, već da je ona od Boga; i ne samo da je od Boga Oca i Sina, i Duha Svetoga, nego je znak da je Bog čista Ljubav, a to si Ti, Gospodine.

Tvoj uspon na Golgotu, na Križ, je ukazanje Ljubavi koja nikada ne prestaje već postoji do kraja, do smrti, i ne samo do smrti, nego stvarno tek u smrti Tvojoj počinje za Tvoje vjernike. Ne samo zato što si nas ljubio do kraja, nego zato što je Ljubav, koja je Bog Stvoritelj, jača od svega. I ne samo zato što nas ljubiš, nego Križ je mjesto na kojemu si nas sve od naše smrti oslobodio.

Proslavio Te Otac naš na nebesima, Kriste Isuse, proglasio Te Pravednikom jer jedino tako si mogao pokazati vjernicima da si uskrsnuo, a i da će i oni uskrsnuti. Proslavio Te Otac Tvoj, Isuse.



6 Objavio sam ime tvoje ljudima
koje si mi dao od svijeta.
Tvoji bijahu, a ti ih meni dade
i riječ su tvoju sačuvali.
7 Sad upoznaše
da je od tebe sve što si mi dao
8 jer riječi koje si mi dao
njima predadoh
i oni ih primiše
i uistinu spoznaše da sam od tebe izišao
te povjerovaše da si me ti poslao.



12 Dok sam ja bio s njima,
ja sam ih čuvao u tvom imenu,
njih koje si mi dao;
i štitio ih te nijedan od njih ne propade
osim sina propasti,
da se Pismo ispuni.”



Isuse, dobio si poslanje od Oca, Ti, Riječi Očeva koja sama ne učini ništa, nego sve što joj Otac naloži, to reče, to učini. I oni bolesnici koje si ozdravio bijahu Tvoje poslanje; i oni gladni koje si nahranio bijahu Tvoje poslanje, a i oni koji su Te slušali bijahu Tvoje poslanje. Ako je tko otpao, taj nije bio Tvoje poslanje, vidio si to, izvršio svoje. A one koji ostadoše uz Tebe primio si i čuvao jer su Ti bili dar od Oca. To su oni koji su bili barem toliko poslušni da su prihvatili riječi Oca koje im je predala Riječ Očeva, a to si Ti, Isuse, tako nenametljiv, tako ljubazan, tako jasan i jednostavan da je teško čak i zamisliti da si zaista od početka pravi Čovjek kao što smo mi, ali da si svet i bez ikakva grijeha, mrlje ili mane. Ti si Riječ koja ima snagu, Riječ koja ima vlast, Riječ koja je tvrdi govor, ali Riječ istinita nad svakom istinom. I sve nas, koji Te slijedimo, zaista predano čuvaš za Oca. Mi smo Tvoje poslanje, Tvoji svećenici na zemlji i oni koji slušaju Tebe kroz Tvoje svećenike na zemlji.



14 Ja sam im predao tvoju riječ,
a svijet ih zamrzi
jer nisu od svijeta
kao što ni ja nisam od svijeta.
15 Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta,
nego da ih očuvaš od Zloga.”



Kada si uvidio kako Tvoji učenici nisu uvijek dragi svima i dobrodošli, usrdno si i Oca molio da ih s Tobom od svega čuva, od svih zala. I zaista, tko Te sluša, taj Te doživi s velikim Tvojim mirom jer je u Tebi, Isuse, siguran kao nigdje drugdje.





18 Kao što ti mene posla u svijet
tako i ja poslah njih u svijet.
19 I za njih posvećujem samog sebe
da i oni budu posvećeni u istini.”



Isuse, Ti si naš jedini Veliki Svećenik, ne kao drugi i prijašnji svećenici koji su morali prvo okajavati svoje grijehe, a potom i grijehe svoga naroda. Ti si Janje, žrtveno Janje bez mane, žrtva prinosnica i žrtva pričesnica, sav bez grijeha i svet, za svoj narod, za svoje ovce koje od Tvojih pašnjaka žive, i plode. Jer Ti si, Riječi, Istina koja sama sebe prinosi i posvećuje za svoje vjernike, najsavršenija molitva i žrtva pred Bogom Ocem koji dodaje posvećenje u istini svima koji vjeruju, slušaju i mole Boga, Oca našega. Po Tebi, Kriste, s Tobom i u Tebi. 19.08.2022. 22:38



20 Ne molim samo za ove
nego i za one
koji će na njihovu riječ vjerovati u mene:
21 da svi budu jedno
kao što ti, Oče, u meni
i ja u tebi,
neka i oni u nama budu
da svijet uzvjeruje da si me ti poslao.
22 I slavu koju si ti dao meni
ja dadoh njima:
da budu jedno
kao što smo mi jedno –
23 ja u njima i ti u meni,
da tako budu savršeno jedno
da svijet upozna da si me ti poslao
i ljubio njih kao što si mene ljubio.
24 Oče,
hoću da i oni koje si mi dao
budu gdje sam ja,
da i oni budu sa mnom:
da gledaju moju slavu,
slavu koju si mi dao
jer si me ljubio
prije postanka svijeta.”

Iz Evanđelja po Ivanu, glava 17



No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts