Sunday, May 2, 2021

Simbol smrti

 


Zlatan je Zakon Božji, sve uključuju zapovijedi Božje, slađe od meda i beskrajno korisne.

Deset zapovijedi Boga našega i dvije sažete Zapovijedi ljubavi, prema Bogu i prema bližnjemu, obuhvaćaju čitav ljudski život i smrt, ulaze u sve životne okolnosti jednoga čovjeka i u svaku čovjekovu stanicu tijela gdje stanuje, uvijek i od postanka, ljudski duh.

Tko god vjeruje da je Isus Krist Gospodin Bog i da je Bog općenito Život, pa tako i naš osobni ljudski život, taj zna da je Bog vječan i da vjernike svoje vodi u vječnost na onaj način kakvoga niti jedan čovjek nikada ne bi dokučio. Taj vjernik zna i vidi da su Zapovijedi od Boga, da su to božanske naredbe i savjeti.

Tko god se drži čvrsto svih Zapovijedi, vrlo brzo spoznaje koliko je slab i nemoćan, kako je samo prah i pepeo te kako je jadan smrtnik; taj vjernik spoznaje ono najbitnije za početak, to jest da nema uzroka svoga života u sebi, da nije zaslužan ni za što. I zna ono što zna samo Otac naš nebeski koji je sve stvorio: vrijeme i mjesto svoje vlastite smrti. To se ne može čak ni sa kakvom sigurnošću predvidjeti.

Svaki vjernik je toga više ili manje svjestan, ali ne živi svaki vjernik doslovno se ravnajući po onome što zna. Svaki čas može umrijeti. Ne mora, ali i može vrlo lako, teško ili brzo.

Mnogi vjernici i molitelji žive kao da su već umrli. Žive s Isusom, žive božanski život, vječan.

Svaki vjernik zna da će završiti u paklu, daleko od Boga, ako umre u teškom i smrtnom grijehu. I, kad dođe napast na grijeh, potrebno je samo se sjetiti smrti i upitati se: a što ako sada umrem, ako ostanem na mjestu mrtav ili polumrtav i gotov sa životom? Usred grijeha, za kojega savjest vjernika upozorava da je smrtni grijeh, vjernik može izbjeći napasti.

Čitav život tako se može izbjeći puno lošega i učiniti svako dobro.

Samo se sjetiš: a što ako sutra umrem? Što ako sada umrem, za dvije minute?

To nije ni malo naporno, valja pokušati.

Valja stati pred Raspelo i promatrati. Valja promatrati Muku Kristovu.

Raspelo je simbol smrti, ali i uskrsnuća s Kristom.

Kršćani, kako promatrate Raspelo? Mislite li da vas Gospodin Bog želi zagrliti, a da se ne sjetite da je umro na Križu, da gledate u smrt?

Gledaj sada, naš Isus, Gospodin, koji je Život, Istina, Pravednost, koji je vječan, koji nam je dao Zapovijedi za život, koji je hodao zemljom čineći dobro, koji nas je podučavao i koji nas podučava i liječi, oprašta grijehe svakome tko Ga zamoli, naš Bog je umro i Njegovu smrt smo učinili znakom i simbolom naših života.

Prvo što čovjek vidi i zna o Isusu Kristu je smrt, naša smrt.

Nitko nije uvjeren da se dovoljno plodno naživio, uglavnom se nadamo da ćemo za života na zemlji zadobiti svu satisfakciju za kojom čeznemo.

Nikada nismo pripravni umrijeti.

Ali naš simbol je simbol smrti.

Jeste li nezadovoljni, da li olako izgovarate one riječi: pa da i umrem sada, neću se predomisliti, promijeniti ili slično?

Sjeti se da ćeš zaista umrijeti, možda već sada.

Kamo onda ide tvoje nezadovoljstvo, imaš li pravo biti namršten, ljutit, nezadovoljan, nesretan, loše volje? Imaš li pravo lagati i krasti, psovati, sagriješiti bludom ili čak ubiti?

Imaš li pravo živjeti s nekim nevjenčano, ne ići uopće na slavlje Euharistije, ne moliti Boga redovno, tražiti druge predmete obožavanja?

Ne. Sjeti se, naš Bog je simbol smrti i muke.

Samo Isus Krist, pravi Bog i pravi Čovjek, koji je umro radi nas i radi našega spasenja, može nam biti život, i to život plodan, život u izobilju. 02.05.2021. 16:07



1 Tko god vjeruje: »Isus je Krist«, od Boga je rođen.
I tko god ljubi roditelja, ljubi i rođenoga.
2 Po ovom znamo da ljubimo djecu Božju:
kad Boga ljubimo
i zapovijedi njegove vršimo.
3 Jer ljubav je Božja ovo:
zapovijedi njegove čuvati.
A zapovijedi njegove nisu teške.
4 Jer sve što je od Boga rođeno,
pobjeđuje svijet.
I ovo je pobjeda što pobijedi svijet:
vjera naša.” 1 Iv 5,1-4

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts