Friday, May 21, 2021

Kompletan Bog



Isuse, Ti si sjeo Mojsiju na srce već od onoga slavnog dana kada mu se naš Otac nebeski objavljivao iz gorućega grma, kada se predstavio kao onaj isti Bog kojega je slijedio Praotac vjere u Jedinoga Boga, Abraham, sa svojim sinom Izakom i Izakovim sinom Jakovom.

Teolozi i filozofi u našoj vjerskoj povijesti tumače nam i podučavaju nas da si Ti trojstveni Bog, jedan Bog u tri božanske Osobe; da je Bog jedan i da je naš i Tvoj Otac; da si Ti Riječ Boga i da si vječan u zajedništvu Duha Svetoga kojega ste poslali na svoju Crkvu.

A isti Duh Sveti već je u početku stvaranja svijeta lebdio nad vodama koje još nisu bile ni odvojene.

Objavio si se, Bože Sveti, već i prvom čovjeku, Adamu što si ga načinio od praha i udahnuo mu sebe, život. Potom si se objavljivao neprekidno narodu što si ga sebi izabrao da bude narod svet među narodima kako bi se objavio svima u svojoj slavi.

No, tek nakon mnogo vremena, čovjek je bio pripravan primiti objavu trojstvenoga Boga: nakon što je upoznao Boga Oca, nakon što je upoznao Riječ, Sina i nakon poslanja Duha Svetoga.

Ali Ti si, Isuse, bio uvijek pokraj nas, za nas. Radi nas, ljudi, i našega spasenja objavio si se na zemlji u propovijedanju i čudima, u ozdravljanju bolesnih, u smrti na križu i kada si uskrsnuo te uzašao na nebesa, k Ocu.

U Duhu svome Svetome, Ti si danas pokraj nas, za nas. U Tijelu svome, u Presvetom Oltarskom Sakramentu, uvijek si tu za nas, radi nas i našega spasenja. Ti si Riječ u Hostiji, Ti si Hostija u Duhu i Riječi. I tako si u nama i među nama.



Da si se odmah pojavio, u početku, u prvim nagovještajima svoga naroda, da si nam dao svoje Tijelo i Krv, ne bismo ništa shvatili, ne bismo ništa znali, ne bismo Te bili sposobni primiti, jednako kao što ni sada još nismo sposobni prihvatiti djelovanje Duha Svetoga. A Ti si sav bio u mani što je pala s neba, sav si bio u krvi žrtvenih životinja. No, to nije ono što nas spašava.

Tek volja Boga Oca i Njegova ljubav, Tvoje milosrđe, Kriste i zajedništvo sviju nas u Duhu Svetome i s Duhom jednoga dana će nas sve okupiti u kraljevstvo nebesko. Dobro je moliti se Ocu, blagovati Tebe, ali vrhunac je Tvoje objave ljudima poslanje Duha Svetoga bez kojega ljudi ne znaju primiti svojega Boga u kojega vjeruju. Ne znaju opraštati, ne znaju vjerovati u uskrsnuće tijela.

Da nam nisi zaredio prve svećenike, svoje apostole, ne bismo imali ni Tvoje Tijelo i Krv; da svećenici u Duhu ne propovijedaju Tebe, Isuse i Tvoju trojstvenost, bili bismo kao muhe bez glava, ne bismo znali da se nalaziš tu, u Crkvi, u Petru, u papinstvu, u našem zajedništvu lomljenja kruha i u našem međusobnom zajedništvu opraštanja u kojemu blagujemo Euharistijsko jedinstvo. Ne bismo bili svjesni što činimo, ne bismo dobro vjerovali, ne bismo pravo ni molili.

A sve to se događa jer djeluješ i održavaš sve u svome Duhu.

A tko je vidio Tebe, Isuse, u Duhu Svetome, vidi i Oca našega nebeskoga.

Duh Sveti caruje nad knezovima ovoga svijeta, poslanje Duha na sve ljude događa se neprekidno, događa se preko Crkve Tvoje, Tvojega izabranog naroda u kojemu se vjera istinska prenosi s koljena na koljeno i baština je neraspadljiva, nije kao krvno srodstvo među ljudima nego je puno jače i puno više. Jer Duha Svetoga, koji je Bog, ne može nadvladati nikakva druga sila, nikakvo gospodstvo sve dok Ti, Kriste ne dođeš u pratnji anđela ponovo na zemlju kao Kralj kraljeva u svoj svojoj slavi i u istom Duhu u kojemu Te imamo i primamo sada i u vijeke vjekova. 21.05.2021. 11:13 

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts