Saturday, August 1, 2020

Kome si povjerovao?


Kome vjeruješ?


Vjeruješ li Bogu?

Vjeruješ li čovjeku?

Vjeruješ li da je Bog u svakom čovjeku i da je svaki čovjek u Bogu?

Vjeruješ li da je svejedno reći nešto izravno Bogu ili reći to isto čovjeku; ili reći Bogu preko čovjeka; ili reći čovjeku preko Boga?


Ne vjeruješ nikome?

Ne vjeruješ nikome osim Bogu?


Vjeruješ li samo u sebe?


Koliko puta si izvalio ovakve i ove riječi, a da nisi promislio što govoriš?


Bio je čovjek neki u pradavna vremena, Jakov, a od njega naraste velika obitelj. Jakov ih je sve učio govoriti o Bogu i sve što im je o Bogu rekao, oni upamtiše te govorahu svojoj djeci. Naravno, nisu svi doslovno sve znali napamet, neki su ponešto oduzimali, a mnogi su puno toga dodavali sami od sebe onome što se u toj obitelji pripovijedalo o Bogu.

Također je tu bilo jako puno ponavljanja jednih te istih odlomaka, i od jednoga jedinog čovjeka, ali i od svih drugih. Svi su znali sve o Bogu što su mislili da moraju znati. I sve su to vjerovali, a ponašali su se onako kako je bilo shodno onome što vjeruju. I činili su dobra i zla djela, i ponavljali svojoj djeci sve ono isto što su znali sve dok nisu počeli zapisivati, i na kamenje, i na pločice, i na građevine od drugih različitih materijala, i na kožu, i na papir, sve do elektronike.

Tako je tekao svijet i vrijeme, tako je tekla rijeka koja negdje bijaše bistra, negdje malo mutna, negdje jako prljava. No, bila je to ogromna rijeka kojoj izvor bijaše na najvišoj planini koja postoji i na vrhu koje je postojao čisti, čisti zrak, možda i ne tako rijedak, najbujnija i najšarolikija vegetacija gdje se nikakvo smeće nije moglo zadržavati pa je izvorska voda bila ledena od visina, pitka od svježine i hranjiva za ljude.

Kasnije se više nije ni znalo tko je Jakovljev, a tko nije njegov, ali su se svi često pozivali na Jakova kada su mislili na Boga ili na idole iako se točno i dobro znalo da je Jakov bio običan čovjek kao i svi drugi ljudi.



Ono malo što je Jakov pripovijedao u odnosu na sve ono što se pripovijeda danas moglo bi se u sažetku prepričati ovim riječima:


Čuj, Jakove! Gospodin je Bog naš, Gospodin je jedan.

Zato ljubi Gospodina, Boga svoga,

svim srcem svojim,

svom dušom svojom,

svim umom svojim

i svom snagom svojom (Pnz 6,4sl).”

Slušaj, Jakove, ove riječi, drži ih i vrši,

da ti dobro bude

i da se razmnožiš u zemlji

kojom teče med i mlijeko,

kao što ti je obećao Gospodin,

Bog otaca tvojih (Pnz 6,3).”


I kad je sam Bog sišao među ljude – govorio je to isto.

Obnovio je memoriju svim narodima koji su postojali u povijesti, a posebno preostalima iz obitelji onoga Jakova. Budući da je to bio pravi i istiniti Bog, nije Mu to bilo problematično učiniti, obnoviti ljude i njihove pameti.


Bog je sišao među ljude preko Jakovljeve obitelji, bio je rođen na zemlji kao Sin Čovječji iz Jakovljeva plemena i to zbog toga što su ljudi vjerovali Jakovu, a mnogi su se uvjerili na vlastitoj koži da Jakov govori važne, istinite, najvažnije riječi.


Evanđelist Ivan je rekao za Boga:


Boga nikada nitko nije vidio:

Jedinorođenac – Bog,

koji je u krilu Očevu,

on ga je objavio (Iv 1,18).”


Bog ima bezbroj imena i naziva koje Mu daju ljudi, a da bi se znalo da se ne radi o idolima, za Boga se najčešće govorilo da je Bog Jakovljev, jedini pravi i istiniti Bog. I dobar, i milosrdan, i strašan.


Jeremija za Boga je govorio:


Popravite, dakle, putove svoje i djela svoja,

i slušajte glas Gospodina, Boga svoga:

i pokajat će se za zlo kojim vam se zaprijetio (Jr 26,13).”


A tko je i što bio taj Jakov?

Neki tamo, ime mu bilo Jakov.

Za ovakvo pitanje i sva zlodjela, o kojima govori Bog kroz ljudsku savjest, moraš se pokajati i, veli Jeremija, i Bog će se pokajati.

01.08.2020. 21:41



Matej nam govori u svom Evanđelju:


To je najveća i prva zapovijed.

Druga je toj jednaka:

'Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe!' (Mt 22,38-39)”.


Odgovori im Isus... 'Ja sam Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev'...A Bog nije Bog mrtvih, nego živih! (Mt 22,31sl)”.





Ivan govori u svom Evanđelju, glava 11, redak 25-26:


Ja sam uskrsnuće i život – reče joj Isus. - Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će. Tko god živi i vjeruje u me, sigurno neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?".


No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts