Saturday, June 4, 2016

Duhovno uskrsnuće


Svako temeljito ispovijedanje jest obraćenje, a svako je obraćenje duhovno uskrsnuće čovjeka. Inicijator naše dobre ispovijedi jest Gospodin Isus. Kada se odluči pojaviti u životu čovjeka na poseban način, Isus pokreće u čovjeku lavinu pokajanja jer kad ugleda milosrđe Božje, čovjek spoznaje svoju nesavršenost, svoje grijehe i svoju opakost. Tada je vjernik nestrpljiv prići sakramentu Pomirenja, sretan na neki način što može iskoristiti za svoju dušu melem što mu je na dohvat te se u velikom pokajanju obraća Isusu i u velikom povjerenju prima odriješenje od grijeha kojega mu Bog potpuno i za uvijek briše i kojega se nikada više Bog ne sjeća. Budući da je Isus imanentan, blizu u duši čovjekovoj, temelj duše ljudske jednako kao što je dalek i strašan, transendentan, Njegov zaborav čovjekovih grijeha je za čovjeka temeljit i iskonski bitan za ljudski život. Istoga časa kada mu Bog oprašta grijeh, čovjek zaboravlja ono svoje stanje koje ga je do grijeha dovelo, zaboravlja svoj grijeh u svojoj savjesti i u njegovoj svijesti više nema nikakva traga pokvarenosti koja ga je dovela u stanje grijeha iako su vremenite posljedice grijeha prisutne u ljudskom životu jer čovjek dodiruje milosrđem Božjim samoga Isusa koji je Vječnost i čovjek kao da vidi u tom času dalje i šire od svojega zemaljskoga života i svoje smrti. U tome svom pokajanju čovjek je ganut ljepotom i dobrotom, plemenitošću Boga koji mu postaje bliži nego inače. Tako uvijek nastupi u životu vjernika obraćenje za koje bismo mogli reći da je nastanak novoga srca, novoga čovjeka, da je to obraćenja zaista jedno duhovno ljudsko uskrsnuće, uskrsnuće na novi život.
Kada Isus dolazi čovjeku, čovjek postaje vjernik Njegov. Vjera je čisti Božji dar, čovjek vjernik može izmoliti od Gospodina vjeru za druge ljude. Na današnji spomendan Bezgrešna Srca Marijina posebno se sjećam kako se vjera kao zaraza širi među kršćanima uglavnom zahvaljujući Marijinim molitvama. Srce je Marijino pretrpjelo najveću ljudsku bol, “mač joj je morao probosti dušu” kada je gledala vlastiti Porod na križu; Srce Marijino je posuda u kojoj nastaje sakramentalni život, život Euharistije, Žrtve Isusove i život krštenja i pokajanja čovjeka.

Zdravo, Marijo, milosti puna; zdravo, Prečisto Srce Marijino, tvoj je Sin k meni došao, tvoj Sin me obratio, tvoj Sin živi. 04.06.2016. 03:58


No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts