Wednesday, June 8, 2016

Borba za čovjeka


Bog naš borio se za Svetog Iliju proroka. Navijao je za njega u okolnostima kada nije bilo puno vjernog naroda. Prorok Ilija borio se za Boga pred narodima.  Čovjek koji se trsi za slavu Božju je čovjek Božji, ali puno nas je u Božjem narodu koji se često više borimo za sebe i svoje, a manje za slavu Boga našega.
Želimo li mir i slobodu, a u isto vrijeme težimo sačuvati vlastiti identitet, vlastite živote, nema druge nego moliti Boga. Često Boga molimo kad nam je svaki zemaljski izlaz iz nevolja nevidljiv, ali i kada nam je izgledna sreća i blagostanje, morali bismo zaiskati Isusa da se proslavi kroz nas i po nama.
Bog uslišava proroka Iliju jer je Iliji žao naroda koji se odmaknuo od Božjih zakona pa ište Gospodina da mu učini čudo pred svim narodima kako bi barem netko osim njega ostao vjeran Bogu ili postao vjernik i pripadnik Božjega naroda. Budući da je izraziti vjernik u narodu i među narodima bio samo Ilija, Bog mu dade posebnu milost svojega uslišanja. Na Ilijine riječi i molitvu, Bog učini čudesa pred poganima koji se obratiše istoga trena i postadoše vjernici dok narod Božji zaboravlja na svojega Spasitelja.
Ako jedan čovjek ostane zbunjen zbog toga što mora gledati političke borbe za vlast u kojima sve strane glasno viču da se bore za nacionalne interese dok narod stenje pod pritiscima kriza i tih istih borbi, neka pogleda samo u jednoga čovjeka koji je vrijedan pažnje. Taj samo jedan čovjek je vjerojatno obdaren životnom mudrošću, a vjerojatno je i vjernik Božji. Gledajte što pametni ljudi čine i oponašajte ih, govorili smo ne tako davno. Za takve mudre pojedince koji mole Boga da se Bog sam kroz njih proslavi, čak i tada kada su bezbrojne političke strane upetljane oko “spasa čitave nacije”, Gospodin će se posebnom milošću boriti i ne samo da će se taj čovjek spasiti nego će se obratiti mnogi koji u njega gledaju, a Bog će se proslaviti kroz njega.
Bog se naš borio za narodnog blaženika Alojzija Stepinca u vremena kada je vjera naroda bila u pitanju i na kušnji. Bilo je njegovo doba vrijeme previranja, sukoba različitih strana koje su sve vikale da se bore za narod. Samo je Alojzije kao krijes molio Boga da se proširi slava Božja u narodu i među vladajućima. Bog učini čudesa po Alojziju te on za svakoga pojedinog čovjeka bijaše spas i izlaz iz nevolja. Također Bog proslavi po Alojziju čitav naš narod pa se pročulo po svijetu za nas i naše kreposti. Znamo što je sigurno rekao i mislio Alojzije: ne uzdam se u političku stranku, niti se uzdam u nekog vođu. U Tebe se, Gospodine, uzdam.
Alojzije je ljubio Boga pa je ljubio i čovjeka, svakoga posebno. Političke stranke nas zavaravaju jer nas odvode od čovjekoljublja, odvode nas od ljubavi prema svakom čovjeku kojega susrećemo. Odvodi nas i od ljubavi prema domovini jer nas sukobljavaju i ometaju jasne osobne poglede na život. Najteži su slučaj oni koji govore da neće dopustiti da se ugrožavaju nacionalni interesi. Nacionalni interes je glas naroda, a ne ovisi o nekom, bilo kojem političaru.
Ako želimo imati mir i biti slobodni, imati obitelj i domovinu u kojoj govorimo materinjim jezikom, moramo se društveno potruditi, otići na izbore, javno djelovati i slično, ali se prije svega treba pomoliti Bogu za svakoga pojedinog čovjeka kojega susrećemo i za slavu Božju. Bog nam dade političare i takvi smo kakvi su nam vladajući ljudi, oni su slika naroda. Svatko od nas govori svoje, ali svi se izjašnjavamo za mir, za slobodu. To nam može dati samo Gospodin, a usput će nas i sve naše spasiti, obratiti poganske i grešne narode i ljude da se kroz nas proslavi. In Te, Domine, speravi. U Tebe se, Gospodine, uzdam. 08.06.2016. 04:44


No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts