Friday, June 22, 2018

Tekma stoljeća


Definitivno je nogometni igrač dana ekipa onog izbornika koji je pomeo protivničkoga po hrabrim upadima na travnjak usred tekme. Igrač, dakle, dana, igrač stoljeća jest ekipa koju zovemo Zagorenom jer ta ekipa, Stolnjaci, danas ponizno gori po čitavom svijetu, hvaleći Boga Jedinoga i časteći Dan kada je Isus pokazao drastičnom parabolom čitavoj ekumeni zašto tako samozatajan narod u Bogu pjeva pjesmu "Mi, Stolnjaci". 

Jer u Bogu je, kao prvo, važno biti Božji, a ne svoj; iskati kraljevstvo nebesko, a sve ostalo se nadodaje; i, naravno, igrati što je čišće moguće.

Space Shutle je, primjerice, napomenuo da mu je protivnik najdraži neprijatelj i ljubljeni brat iako je čitavo vrijeme provodio u kraljevstvu nebeskom s kockicama. Naravno, kad su kockice, po običaju, pocrnile te kada se protivnik našao u klinču, dobio je volju da na strastveni način iskaže Space Shutlu zahvalnost za takvu iskrenu odanost gazeći ga i vičući: "'đenje, 'đenje za najdražeg brata iz zemlje Stolnjaka". Crni dresovi su gotovo trenutno i istodobno - planuli.
Tako u svoj nevinosti planu i Planina.
Planu i Vrtljivac.
Tako i Križaljku Rebusa zaboli noga desnica koja je također gotovo zagorjela.
Kockice problijediše, ali tada planuše do neba, zapališe svemirska tijela nalik onome na ručnicima koje su protivnici ponijeli na sebi kad su se vraćali s plaže.
Tako je planula i gori domovina, i gori, i gori u svoj svojoj poniznosti, i rasplamsava se jer kraljevstvo nebesko je takvo.
Tako je planula čitava Zemlja. I okolina. Ljubav prevelika, koju je iskazao Space Shutle, malo se rasplamsala, a znamo kad gori, nešto izgori do pepela, a nešto od toga razgori sve oko sebe, čak se i ledenjaci zatinjaju.

Sljedeći put sve što se razgorjelo, tinjat će postojano i ustrajno kao i uvijek, u poniznosti kakvu naročito imaju razni stolnjaci na kojima se služi isključivo Kruh Života i Piće Duhovno.


"Ti si, Gospodine, među nama, mi se Tvojim zovemo imenom: nemoj nas ostaviti, Gospodine, Bože naš (Jr 14,9)."

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts