Friday, September 15, 2017

Kada Bog daruje sebe


Ljubi neprijatelja, ali se naoružaj netrpeljivošću i osjećajem ugroženosti od svih i sa svih strana, strahom od gubitka identiteta i osobnosti, odnosno od gubitka imovine, imanja, stečevina i baštine. 
Ljubi Boga i bližnjega kao samoga sebe, ali bližnjemu jasno daj do znanja da je nepoželjan na ovome svijetu u kojemu postojiš ti i tvoja imanja.
Ako te netko povrijedi i do sedamdeset puta sedam, to jest i do bezbroj puta, opraštaj, ali gledaj da se nikada u društvu ne zaborave uvrede i ranjavanja 'kako se ne bi isto ponavljalo'. 
Ako te netko udari po jednom obrazu, pruži mu i drugi, ali pružaj što aktivniji otpor svakome tko te dirne.
Ako ti netko ukrade kaput, podaj mu i haljinu, ali ga tada progoni zbog duga i podsjećaj ga neprekidno da te je pokrao i da ti je dužan.

Jesam li ja pretjerano kritična ili sam nešto sasvim pogrešno shvatila?
Ja sam Izrael Božji, Narod izabrani, od Boga rođena na dobrobit drugima. Pa što ako me oplijene, sve moje što imam i sve što jesam? Ta, ni Sin Čovječji nema gdje bi naslonio glavu.
Ja sam vrata bližnjemu kroz koja će on vidjeti Boga moga i kroz koja može ući u slavu Kristovu.
Reći će netko: pa onda ostani takva, siromašna i bijedna, niškoristi, bez identiteta i bez osobnosti, bez imanja, slaba i nemoćna, na teret okolini, glavno smetalo svih bližnjih, bespomoćna... Ne, ja nisam nimalo bespomoćna, Bog moj daje mi svoju zemlju, svoju snagu, svoja preobilna imanja jer sam Njegova, do krajnosti svojih sam Njegova. Iako sam riješila ostati bez ičega, Bog me iznenadi svojom darežljivošću.
Po mjerilima ovoga svijeta, ja nemam pameti, nemam dostojanstva, nemam nikoga, ne posjedujem ništa, nemam svoju domovinu; ja sam kao dronjak na ulicama grada, usamljena skitnica od koje svatko može činiti što hoće; beskorisna senilna sustanarka koja svima smeta u ostvarenju svjetovnih planova; strankinja svojima i nesvojima; nerealna sanjalica i luda koju bi se moralo smjestiti u nekakvu ustanovu.
Ali Bog mi dade postelju od cvijeća, nebeski stan, najukusnije hrane i napitaka, slobodan kisik i sigurno, ali nevidljivo sklonište od vukova i zvijeri, dade mi sebe. ‎petak, ‎15. ‎rujna ‎2017.05:46:39

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts