Monday, February 8, 2016

Post nije puko odricanje



Za post je prije svega potrebna otvorena ljudska svijest. Ne možete postiti ako niste privikli organizam na određene prehrambene šokove i iznenađenja. Svakome se dogodi da ponekad mora izostaviti neki obrok, ali ako niste redovni pohoditelj misnih slavlja, zaboravit ćete postiti od rana jutra do sutra.
Post je način života. Uzalud se odričete hrane ako ju naknadno morate nadoknaditi.
Post je trajno stanje duha i organizma. Ako samo jednom u godini želite postiti na jedan dan, priredit ćete izobilje ribe i povrća pa  se fino nasititi i ugodno proslaviti Boga u krugu obitelji i prijatelja. Odete li na misno slavlje i na pepeljenje, čut ćete onu slavnu rečenicu kako ste prah bili i u prah ćete se vratiti. Ako tada još i osjetite dah blagog očaja, na dobrom ste putu prema paklu. Radije pokušajte promisliti gdje ste pogriješili u shvaćanju i razumijevanju posta i nemrsa jer to što mislite i činite možda vam ne izgleda logično i normalno pa zaključujete kako religioznost nema veze sa zdravim razumom i nije realna. Imate vremena do Uskrsa. Nemojte se usredotočiti na odricanje nego na dobitak. Priuštite si pravo na vlastito mišljenje. Priznajte sebi da ne vjerujete u Boga koji vam naređuje jer vi se neprekidno nečega odričete i neprekidno vam nešto naređuju.
Bog je Ljubav. Jeste li ikada ljubili, da li ste tada bili bogati i sretni? Slično će vam se događati na Uskrs, ali nećete moći razmatrati i proživljavati duboke ljepote uskrsnuća jer će vas ometati slike Raspetoga; nećete ni moći, ni znati primiti sreću i ljubav, zaista potpuno uživati, duhom i tijelom.
Ne morate isprazniti organizam. Pokušajte otvoriti dlanove, ili pokušajte izbaciti barem jednu manju predrasudu iz sebe zauvijek. Ne počinjite od rasizma jer to je velika i tvrda predrasuda. Možete pokušati od politike, od znanosti, od umjetnosti, od religije. To su četiri velika dara za čovječanstvo. Pokušajte odgovoriti na pitanje: koji je najpozitivniji čovjek u povijesti ljudskog roda?
Tko je najpozitivnija osoba u vašem životu, poslije majke?
Da li imate vremena za sebe, što biste prvo učinili kad bi se riješili svi vaši problemi?

Ne može čovjek otvoriti srce svoje ako nije izašao iz svoje vlastite skučene svijesti.
Dođi, Gospodine Isuse!
08.02.2016. 08:32



No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts