Thursday, July 13, 2017

Obaveza skrovitosti


Svaka vijest je prijelomna, svaka je hitna, svaka važna.
Moramo pročitati razne vijesti, poslušati najnovije događaje i tračeve od poznanika; moramo razgovarati s djecom na onaj svoj infantilni način; potom još moramo dogovarati s ostalim članovima obitelji puno važnih stvari; tada još moramo prionuti na učenje; a moramo s nekim i prodiskutirati barem neke vijesti; moramo na radnom mjestu biti ljubazni i prihvatiti svaki razgovor; a tada, kada smo sami, navaljujemo na mobitele jer se osjećamo kao navijeni i potrebno nam je još razgovora; možda još ne idemo na počinak pa surfamo, čitamo nasumično razne zanimljive tekstove; i, na kraju, guramo slušalice na uši.

U našim mozgovima informacije, razni podatci i mnoštvo besmislica odjekuju i ponavljaju se, nešto memoriramo više, a ponešto slabije. Da, memoriramo. I kada smo usamljeni, vrte nam se po glavi podatci s kojima ne znamo što učiniti. 
A potrebno je samo na tren zaustaviti to ponavljanje i primanje podataka. Ugasiti strojeve, zaustaviti gomilanje pitanja i mogućih odgovora u glavi. Hrabro se suočiti s "prazninom" potpune tišine.
Ostati sasvim sam.
Kao pitka voda na um će nam pasti pravi podatak jer konačno u takvom trenutku počinje istinska "obrada informacija", plodna tišina i zaglušujuća tjeskoba pretvaraju se u istinsko razmišljanje: to se događa kada dvije informacije povežemo nekim spontanim zaključkom u miru i tišini, bez ikakvih interesa prema okolini i potrebe za razgovorom kojega ne moramo voditi "na silu".

Blago malenima koji ne pate od suviška informacija, blago usamljenima koji osluškuju potpunu tišinu u sebi, koji se otvaraju praznini misli. Neizbježno je tada čuti glas Boga, obilje milosti sa stvarnim smislom. ‎‎13. ‎srpnja ‎2017. 00:45:59

Matej 6,6
"6/ Ti, naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti."

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts