Wednesday, January 16, 2019

Čuvari hrvatskog blaga


Lov je naziv za metode i načine uzgoja, zaštite i lova divljači. Obuhvaća traženje, promatranje, prebrojavanje, uzgoj, prihranjivanje, slijeđenje, odstrijel, hvatanje žive divljači, puštanje umjetno (u uzgajalištu) uzgojene divljači u lovišta.

Lovstvo je djelatnost koja obuhvaća uzgoj, zaštitu, lov i korištenje divljači. U pradavnim se vremenima čovjek bavio lovom iz nužde, radi podmirenja potreba za mesom i krznom; s razvojem društva lov postaje zabava, vježba, sport i zanimanje. Lovstvo ima i gospodarsku važnost, a povezano je s ostalim gosp. djelatnostima, osobito poljoprivredom, šumarstvom i industrijom( Wikipedija).


Biti lovac humano je zanimanje ili zabava (hobi). Lovci se brinu za ravnotežu i zdravlje životinjskoga svijeta u svome okruženju. To je plemenit posao o kojemu se, izgleda, premalo zna. 
Lovac nije samo naoružani divljak koji dođe u šumu pa strijelja naokolo već je prvenstveno dio društva, odnosno zajednice koja vodi brigu o divljim životinjama, njihovom zdravlju i njihovom opstanku. Tamo gdje postoji višak neke vrste koja pak ugrožava neku drugu vrstu, vrši se kontrolirani odstrel. 

http://www.hls.com.hr/hls/naredba-o-smanjenju-brojnog-stanja-pojedine-vrste-divljaci/

Mnogi ljudi po gradovima ne znaju koliko moraju biti zahvalni lovcima i lovačkim društvima na njihovom dobrovoljnom radu na očuvanju ravnoteže u prirodi, ali i u društvu. 
Mnogi lovci se organizirano brinu za divlje životinje u našim prelijepim Parkovima prirode.

Pravo upisa u program osposobljavanja za lovočuvara i ocjenjivača trofeja ima svaka punoljetna osoba koja je državljanin Republike Hrvatske, ima završenu osnovnu školu i položen ispit za lovca.

No comments:

Post a Comment

just do it

Popular posts